Onderwijs en sport voor kansarme kinderen van 4 tot 14 jaar

Estrela da favela is op gericht door de Nederlander Edwin Roodenburg en de Braziliaanse Edna Silveira.
 Edwin heeft als tennisleraar verschillende tennisschooltjes opgezet in de gevaarlijkste favela’s van Rio, Edna heeft meer dan 20 jaar werkervaring in een weeshuis.
Toen bleek dat tennissen met kinderen zonder enige basiskennis zinloos is als ze geen onderwijs krijgen, werd de koers gewijzigd. Zo werd begonnen met Estrela da Favela, een onderwijs- en sportproject.
 Er werd een schooltje gehuurd in de pas gepacificeerde favela Mangueira, gelegen tussen het Maracanã stadion en de beroemde sambaschool.
 Er wordt daar alles onderwezen wat de kinderen van 4 tot 14 jaar nodig hebben om voor een vervolgopleiding in aanmerking te komen. Op hun eigen school leren ze vrijwel niets en van huis uit is ook geen hulp te verwachten.
 Met vier vaste juffen en een wisselend aantal vrijwilligsters wordt er veel werk verzet.
 Een tennisleraar geeft de kinderen een middag per week les in een park en een voetbalcoach traint de meiden. In 2014 is daar een gezondheidspreventie project bijgekomen in samenwerking met de Amerikaanse stichting Brilhar. Sinds 2016 beschikken we over een keuken en een kokkin die gezond voedsel bereidt voor de kinderen.