Onderwijs en sport voor kansarme kinderen van 4 tot 14 jaar

2019 – wat een jaar!

Kennismaking met juf Tatiana

Het wordt de hoogste tijd om onze juffen presenteren, de echte sterren van Estrela! Deze bijzondere vrouwen, die doen wat de leraren op de openbare scholen nalaten, maken Estrela tot een bijzondere en succesvolle NGO. Ze verdienen alle eerbied en respect voor het werk dat ze onder moeilijke omstandigheden doen!

In deze nieuwsbrief brengen we Tatiana voor het voetlicht.  

Tatiana is sinds 2014 bij Estrela actief. Met tomeloze energie gaat ze ervoor om de oudere leerlingen van Estrela alles te leren wat ze op hun openbare school niet is onderwezen. Dat gaat om Portugees, wiskunde, aardrijkskunde en geschiedenis. Sociale vaardigheden maken ook deel uit van haar pakket, zaken die de ouders bij de opvoeding hebben laten liggen. Ook daaraan is veel werk te doen.  Bovendien is Tati ook een gediplomeerd sociaal werkster. Ze heeft vele ouders/verzorgers naar de juiste instanties begeleid, waar problemen zijn opgelost, waarvan de ouders niet wisten dat die te tackelen waren. Ik hoop haar volgend jaar bij de benefietavond in levende lijve te kunnen voorstellen.

Bovendien is ze de moeder van twee adoptiekinderen. Jaimily van 15 is Zuid Amerikaans kampioen judo in het lichtgewicht. Haar 5 maanden jongere broertje Vítor is ook zeer getalenteerd. Tatiana en haar man Aurimar knopen alle eindjes aan elkaar om de reizen van hun kinderen door heel Brazilië en in Zuid Amerika te kunnen bekostigen. Totdat ze een grote kans hebben om zich te klassificeren voor de Olympische Spelen van 2024 draagt de Braziliaanse bond niets bij.

De successen
Estrela da Favela heeft haar zevende jaar erop zitten! In de favela's waar de openbare scholen bizar slecht zijn en de ouders nauwelijks aandacht besteden aan hun kinderen hebben we grote successen geboekt! Nu de lange kerst/zomervakantie voor de deur staat, kijken met veel plezier terug op dit afgelopen schooljaar: Estrela da Favela is een door iedereen in de favela gerespecteerd project en de resultaten zijn uitstekend! Alle kinderen zijn overgegaan, vijf gaan er naar de middelbare , één naar de technische school. Ongekend in de favela. Drie oud-leerlingen gaan naar de universiteit, waarvan er één nu vrijwilliger bij ons is! Helemáál ongekend! Voor volgend jaar staan er acht leerlingen op de rol om naar de middelbare school te gaan.

De activiteiten
70 jonge kinderen an 4 tot 9 jaar worden door onze fantasiche lokale juffen opgevoed en gealfabetiseerd . 40 tieners maken de laatste stappen naar een vervolgopleiding of een keurige baan.

Met de ouders zijn vele vergaderigen over hoe ze hun kinderen beter kunnen steunen, omdat onderwijs, anders dan ze denken, wel degelijk belangrijk is. 

Dagelijks wordt er een gezonde en voedzame maaltijd voor de leerlingen bereid, omdat het met een lege maag moeilijk leren is.

Voetbal- en muzieklessen horen ook tot het pakket. Er is al een optreden geweest en er zijn plannen om meer instrumenten te gaan leren spelen.

De problemen

Brazilië en in het bijzonder de stad Rio de Janeiro lijden onder een enorme economische en politieke crisis. Er is sinds begin 2019 een regering aan de macht die er alles aan doet om het toch al inferieure onderwijs nog verder de nek om te draaien. Er wordt 35% bezuinigd op onderwijs en er zijn plannen om door militairen gerunde scholen in de favela's op te zetten.

Een en ander wordt treffend beschreven in een Belgisch artikel. Na lezing wordt zonneklaar dat Estrela harder nodig is dan ooit. Vanuit Brazilië hoeven we geen hulp te verwachten. Daarom hebben we hulp uit Nederland hard nodig.

Vandaar dat ik me de brutaliteit durf te veroorloven om in het belang van onze kinderen en hun ontwikkeling een vaste maandelijkse of jaarlijkse grote of kleine bijdrage te vragen. Dan kan via deze site.  Zo kunt U ons geweldig helpen om dit nuttige project “forever" te laten voortbestaan!!

Een ieder die ons geholpen heeft willen we bij deze heel erg hartelijk bedanken. OBRIGADO!

Wij wensen u allen mooie kerstdagen en een heel gezond en sprankelend 2020 toe!

Edwin Roodenburg en team Estrela da Favela

Estrela da Favela