Onderwijs en sport voor kansarme kinderen van 4 tot 14 jaar

Onderwijs
Vijf zeer gemotiveerde juffen en een wisselend aantal buitenlandse stagiaires en vrijwilligers geven aan ruim honderd kinderen van vier tot veertien jaar les in alles wat ze op hun school hadden moeten leren, maar wat door het slechte onderwijssysteem in Brazilië niet of zeer slecht is aangeboden. Bij Estrela krijgen ze rekenen, taal, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, Engels en muziek.
Sport
Trainer Vinícius, gediplomeerd en afkomstig uit de wijk, geeft twee keer in de week voetbaltraining aan de kinderen. Hij besteedt naast de voetbaltechnische zaken en tactiek ook veel aandacht aan life skills als discipline, regels, fatsoen en sportiviteit. Op het sportveld voor de deur, gesponsord door Van Oord, voetballen, tennissen, beach tennissen en volleyballen de kinderen.
Life skills
De juffen besteden veel aandacht aan sociale vaardigheden en algemene kennis, onder andere hygiëne, gezondheid en seksualiteit. Dat is nodig omdat veel kinderen deze zaken van huis uit niet meekrijgen. Sommigen kinderen worden door hun ouders volledig aan hun lot overgelaten.Ook is er een psychologe die getraumatiseerde kinderen en hun ouders/verzorgers helpt.
Voeding
Tussen de middag serveert onze kokkin Sonia, afkomstig uit de wijk en oma van twee van onze leerlingen, een gezonde en verantwoorde warme lunch aan alle kinderen van het project. Zo krijgen onze leerlingen tenminste één keer per dag een voedzame maaltijd binnen. Zo wordt de honger verdreven en kunnen ze zich veel beter concentreren.
Meisjes
Er is extra aandacht voor de ontwikkeling van meisjes, omdat meiden -de toekomstige moeders en opvoeders- voor wezenlijke veranderingen kunnen zorgen in de Braziliaanse macho-maatschappij. Maandelijks zijn er de ‘meidenclubs’ waarbij de juffen zaken met de meiden bespreken, van seksualiteit tot de rol van vrouwen in de maatschappij.
Cultuur
De kinderen maken naast de muzieklessen ook culturele uitjes naar musea, bioscopen, concertzalen en sportwedstrijden. Ook hebben ze deelgenomen aan een muzikaal project waarbij ze filmmuziek componeerden in samenwerking met de stichting Watch that Sound uit Rotterdam en ieder jaar is er een eindejaars-uitstapje naar een waterpretpark.
Estrela da Favela