Onderwijs en sport voor kansarme kinderen van 4 tot 14 jaar

Een update omtrent Corona

Een korte update van de gebeurtenissen in Brazilië en in het bijzonder bij Estrela da Favela. We zijn dichtgegaan op het moment dat de Nederlandse ‘lockdown’ werd ingevoerd: 16 maart 2020. De kinderen zitten allemaal thuis. 

In Brazilië is het coronavirus is nog in de beginfase. President Bolsonaro houdt persconferenties, waarin hij het virus een onbeduidend griepje noemt. Hij spoort zijn volk aan om het normale leven weer op te nemen, de straat op en aan het werk te gaan.  De gouverneurs van de deelstaten hebben echter tegen de verdrukking in besloten de al ingevoerde beperkende maatregelen te handhaven. 

In een stad als Rio waar in de favela’s de mensen hutjemutje op elkaar wonen en geen baan hebben zijn de vooruitzichten sowieso niet rooskleurig. Water is ook niet altijd voorradig. Van ons bekende verpleegsters, die onbeschermd met coronapatiënten moeten werken, horen we dat de dodencijfers worden gedownplayed. 

In Mangueira, de thuisbasis van Estrela da Favela is het virus gelukkig vooralsnog niet geconstateerd. De scholen zijn gesloten en verder is er bijna niets om te sluiten. De drugscommando’s hebben een nachtklok ingesteld. Na 20.00 mag niemand meer op straat zijn. Wie niet gehoorzaamt zal een zware pijp roken!

Estrela heeft met pijn in het hart de deuren moeten sluiten. Lessen via internet zijn een probleem omdat in de favela computers en telefoons schaars zijn. Wie een 06 heeft kan hooguit een beperkt prepaid abonnement betalen. 

We hebben een systeem waarbij de juffen huiswerklessen klaarmaken voor de kinderen die ze moeten ophalen op een centrale plek in de wijk. Na een week worden de resultaten opgehaald en gecorrigeerd. Het is roeien met de riemen die we hebben. We zijn voor zover mogelijk in voortdurend contact met onze leerlingen en hun moeders/oma’s, die hun kinderen moeten binnen houden in die piepkleine huisjes. 

We moeten hopen en bidden dat onze juffen en leerlingen de storm goed doorstaan en dat alles binnen afzienbare tijd weer veilig is. Tot die tijd doen wij ons uiterste best om onze kinderen en hun families zo goed mogelijk door deze tijden heen te loodsen. 

Estrela da Favela