Onderwijs en sport voor kansarme kinderen van 4 tot 14 jaar

In de favela is de honger terug (NRC, 15 april)

Door Edwin Roodenburg, oprichter Estrela da Favela

Oorspronkelijk wilde ik jullie in deze nieuwsbrief vertellen dat het goed gaat met Estrela, dat we een tweede school willen gaan beginnen en dat we zelfs zijn gevraagd om een crèche over te nemen! Helaas moeten we het nu noodgedwongen over hele andere zaken hebben. Wellicht hebben jullie het artikel in de NRC met bovenstaande kop, verleden week gelezen: In de favela’s van Brazilië is een ramp van ongekende omvang aan de gang. 

Er wordt verwacht dat het coronavirus juist in de favela’s heel veel dodelijke slachtoffers zal gaan maken. In Rio de Janeiro zijn inmiddels een aantal beperkende maatregelen ingesteld. Een van de ongewenste gevolgen is dat huishoudsters en andere ‘favelados’ die in de rijke buurten werkten niet meer mogen of kunnen werken en daardoor geen inkomsten meer hebben. Ook de informele straathandeltjes waar veel mensen van moeten leven staan stil omdat er niemand meer op straat is. 

Daardoor is er simpelweg geen geld meer om eten te kopen of zelfs zeep om handen wassen. Vooral het eten is plotseling een groot probleem en we krijgen dan ook regelmatig wanhopige moeders aan de telefoon. Wij zijn daarom begonnen met het verstrekken van ‘cestas básicas’, pakketten met basisvoedsel en spullen voor de hygiëne. Deze kosten 350 Real, zo’n € 60. Daarvan kan een gezin met kinderen twee weken leven. Deze belangrijke hulp willen wij graag voortzetten voor onze 110 leerlingen en hun families.

Ik help mee en doneer – een gedeelte van – een voedselpakket!

Alle scholen zijn inmiddels gesloten en ook wij hebben dus met pijn in het hart de deuren moeten sluiten. We organiseren nu zo goed als het kan lessen voor de kinderen thuis.

Onze eerste prioriteit nu is om ‘onze’ kinderen en hun families gezond en zonder honger door de crisis te loodsen. Ik vrees dat het nog wel even zal duren voordat de situatie weer normaal is.

Ik zou jullie dringend willen oproepen om ons te helpen met een maandelijkse bijdrage om de eerste nood te kunnen lenigen en het voortbestaan van Estrela te waarborgen.

Ja, ik doe ook graag mee!

Veel dank voor jullie hulp. Voor de komende moeilijke maanden wens ik iedereen een gezonde en veilige tijd,

Edwin Roodenburg
Oprichter van Estrela da Favela 
06 – 524 311 48

Estrela da Favela