Onderwijs en sport voor kansarme kinderen van 4 tot 14 jaar

Sambaschool ‘Mangueira’

Estrela da Favela is gevestigd in de favela Mangueira, een naam die vooral bekend is van het Carnaval. Mangueira is namelijk de oudste én een van de grootste en beste carnavalsscholen van Rio de Janeiro. De kleuren van Mangueira zijn groen en roze. Afgelopen jaar won het de felbegeerde eerste prijs.

Sambaschoool Primeira Estação Mangueira stamt uit 1928. Leuk detail: het was de eerste school die vrouwen mee liet doen met de Carnavalsoptocht. Maar Mangueira brak meer taboes omtrent vrouwen. In 2007 liet het als eerst sambaschool vrouwen meedoen op slagwerk. Eerder speelden alleen mannen de percussie. De rest van de carnavalsgemeenschap bekeek deze controversiële stap met argusogen.

Iedere sambaschool heeft een koningin, oorspronkelijk was dat de mooiste sambadanseres van de wijk. Zij voert de sambaschool aan. Tegenwoordig is dit gecommercialiseerd. De grootste sambascholen hebben popsterren en soapactrices als hun koninginnen. Maar er zijn meer begeerlijke posities voor de danseressen. Tussen de verschillende stoeten door, lopen aanvoersters (De rainhas de bateria) die de show stelen. Het zijn felbegeerde en bevochten posities.

De documentaire ‘Mangueira in two beats’, die afgelopen december in première ging op het Rio film festival laat de geschiedenis van deze aanvoersters zien. De documentaire kijkt met een aantal sambadanseressen van toen terug op de harde levensomstandigheden en het plezier van het sambadansen. Één van de hoofdpersonages van deze documentaire, een vroegere sambakoningin, bleek de moeder van twee leerlingen van Estrela da Favela. Sommige meisjes van Estrela da Favela dromen ervan ooit zo’n koningin te worden.

Afgelopen jaar gooide een gedurfde carnavalsoptocht van Mangueira door het beroemde ‘Sambodromo’ hoge ogen. De parade was een regelrechte aanval op het huidige politieke bestuur, en vroeg aandacht voor minderheidsgroepen. Een roze-groene vlag wapperde, in de vorm van de Braziliaanse vlag. In plaats van ‘orde en progressie’ stond er ‘indianen, zwarten en armen’ op. Als toppunt bracht Mangueira een ode aan de vermoorde linkse politica Marielle Franco. Het leverde Mangueira de eerste plek op.

Ook dit jaar supporten we Mangueira weer, samen met onze kids. Zondag loopt Mangueira haar show in het Sambodromo.

Bekijk hier alvast het 2020 carnavalsnummer van Mangueira

Estrela da Favela